Hoe de juiste werkplek bijdraagt aan jouw geluk

Ilse Haster

We kennen het gevoel van ‘s ochtends wakker worden en echt geen zin hebben om naar je werk te gaan wel. En dat is ook helemaal niet erg. Maar iedere dag met tegenzin naar je werk gaan is natuurlijk een heel ander verhaal. Dat is wel erg. Daar wordt niemand gelukkig van, toch? In deze blogpost ga ik je laten zien hoe de juiste werkplek bijdraagt aan jouw geluk.

Balans

Ik zeg expres bijdragen aan, want hoewel het vinden van je droombaan ECHT mogelijk is, weet ik ook dat gelukkig zijn van veel meer factoren (gelukkig maar!) afhankelijk is dan alleen je werk. Maar ik denk tegelijkertijd ook dat je altijd wel een taak in je takenpakket zal vinden die je minder aantrekkelijk vind. Het is dan alleen de vraag hoe groot die vervelende taak drukt op de leuke taken. Hoewel dat wat ik nu doe, als zelfstandige loopbaancoach werken, echt wel mijn droombaan is, zal denk ik iedere ondernemer beamen dat er in het ondernemen ook altijd wel een ding is wat je minder aanstaat. En hoewel je natuurlijk zaken kunt uitbesteden, bijvoorbeeld de administratie of boekhouding, zul je dan nog steeds er altijd zelf ook wel enige tijd aan moeten besteden. Maar dat hoort erbij en zolang dat niet de overhand gaat nemen tegenover alle leuke taken van je werk is er niets aan de hand. It’s all about balance!

Werkgeluk

Peter Warr (hoogleraar arbeidspsychologie) en Guy Clapperton (journalist) schreven samen het boek The joy of work? en kwamen, op basis van wetenschappelijke literatuur, op de volgende 12 factoren die van invloed zijn op jouw werkgeluk.

 • Invloed op jouw werkdag. Hoe meer invloed jij kan uitoefenen op hoe jouw werkdag eruit ziet, hoe gelukkiger je bent.
 • Gebruik maken van je kwaliteiten. Vraagt jouw werk dat je gebruik maakt van jouw kwaliteiten? Dingen doen waar je goed in bent, maakt gelukkiger. Ook het groeien in nieuwe kwaliteiten maakt gelukkiger.
 • Een beetje uitdaging, hierdoor ontstaan nieuwe kwaliteiten, is dus wel goed. Maar het moet ook niet een te grote uitdaging zijn.
 • Zoals een beetje uitdaging goed is, is ook een beetje afwisseling goed. Niet te veel van hetzelfde, maar ook niet te veel verschillende dingen (dat levert weer stress op..).
 • Een hele belangrijke, duidelijkheid. Duidelijke taakomschrijving zodat jij weet wat er van je verwacht wordt draagt bij aan meer plezier tijdens je werk. Kijk maar eens om je heen, veel klachten over iemands werk kun je hiernaar terugbrengen. Onduidelijke taakomschrijving of tegenstrijdigheden is verwarrend en geeft dus spanning. Ook is het fijn als je feedback krijgt over hoe je dan je werk doet.
 • Wat ik zelf altijd een heel belangrijk punt vond toen ik nog in loondienst werkte: collega’s. Hoe zijn je sociale contacten op het werk? Heb je leuke collega’s met wie je een gezellig praatje kunt maken? Ook als je geen directe collega’s hebt, je werkt bijvoorbeeld als zelfstandige, dan kan het wel positief zijn om zo nu en dan op een plek te gaan werken waar ook andere aan het werk zijn. Op deze manier bevind je je dan toch onder de mensen.
 • Waardering voor datgene wat je doet. Warr en Clapperton schrijven dit onder salaris. Verdien jij wat je verdient?
 • Een plezierige werkomgeving maakt gelukkiger. Klinkt misschien logisch, maar is echt zo. Veiligheid is hier ook heel belangrijk in.
 • Een andere vorm van waardering: In welke mate wordt jouw werk gewaardeerd (door jouzelf en anderen)? Doe je dankbaar werk? Draag je bij aan het geluk van anderen?
 • Je baas. Een onderdeel wat veel bedrijven, naar mijn mening, toch nog echt over het hoofd zien. Maar heb jij een baas (of manager) die je ondersteund in je werk? Kan hij/zij goed leidinggeven, structuur bieden, taken toewijzen? Is hij/zij bezorgd over jouw welzijn?
 • Toekomstperspectieven. Ach, een bekende vraag in sollicitatieprocedures. Waar zie jij jezelf over x aantal jaar? Maar je zou de vraag ook andersom kunnen stellen. Welke doorgroeimogelijkheden zijn er? Hoe is het toekomstperspectief van jouw baan? Kun je jezelf bijvoorbeeld blijven bijscholen?
 • Hoe fair gaat het er aan toe op jouw werk? Wordt iedereen gelijk en eerlijk behandelt? Of is er sprake van discriminatie? Is het werk wat je doet eerlijk? Maakt het bedrijf eerlijke producten?

Prioriteiten

Kleine sidenote. Niet ieder punt is waarschijnlijk even belangrijk voor jou. Zo vindt de een het super belangrijk om leuke collega’s te hebben, diegene sluit waarschijnlijk ook hechte vriendschappen op het werk. Terwijl iemand anders veel meer begaan is met het milieu en het dus veel belangrijker vind dat het bedrijf waar hij/zij werkt producten maakt die eerlijk zijn voor het milieu. Zo heeft iedereen zijn eigen prioriteiten, en kun je dus ook bovenstaand lijstje in volgorde wijzigen naar aanleiding van jouw prioriteiten.

Aan de hand van het bovenstaande lijstje en jouw prioriteiten kun je natuurlijk kijken wat jij zelf kunt doen om gelukkiger te worden op je werkplek. Misschien mis je wel sociale contacten, terwijl je wel hartstikke leuke collega’s hebt. Vraag die ene collega dan eens mee voor een avondje uit. Of opper eens om het teamuitje te organiseren, op die manier kun je ook meer (en misschien op een andere manier) contacten leggen met je collega’s.

Als je meer wilt weten over de dingen die voor jou een droombaan maken, plan dan gerust een vrijblijvende kennismakingsafspraak in!