Hoe vind jij jouw droombaan?

Ilse Haster

Zoals je vorige week kon lezen, heb ook ik best een zoektocht naar mijn droombaan moeten afleggen. Een zoektocht die ik, op dat moment, niet altijd even leuk vond. Wat maakte het mij onzeker om weer teleurgesteld te raken door mijzelf. Teleurgesteld omdat ik ook deze baan of studie na een tijdje weer zat was. Teleurgesteld omdat ik nu echt dacht dat ik mijn droombaan had gevonden, maar nadat ik in het werk was gegroeid ik er toch weer op uitgekeken raakte.

Ik zeg er extra bij dat ik mij op dat moment zo voelde. Want achteraf, ja achteraf praten is altijd makkelijker ;-), realiseer ik mij dat die teleurstellingen, die gevoelens nodig zijn geweest. Om erachter te komen wat je wel leuk vind, is het ook heel goed om te weten wat je niet leuk vind. Dit helpt in je zoektocht, echt. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat je mij niet met 100 anderen in een callcenter moet zetten. Hoewel ik het echt wel super gezellig met mijn collega’s heb gehad, is het werk zelf niet voor mij weggelegd. Ook weet ik nu dat ik niet te veel van hetzelfde moet doen. Mijn dagen moeten afwisselend, uitdagend zijn. Ik moet geprikkeld blijven om mijzelf verder te kunnen ontwikkelen in mijn werk.

Dit zijn allemaal dingen die ik niet had geweten zonder deze tegenslagen. Want als je van te voren tegen mij had gezegd: Jij gaat elke dag stap 1 tot 10 uitvoeren. Dan had mij dat waarschijnlijk heerlijk geleken. Duidelijk, helder en je weet precies waar je aan toe bent en wanneer je klaar bent. Maar nu weet ik dat mij dit veel te snel zou gaan vervelen. Zodra ik “het trucje” geleerd heb, raak ik er op uitgekeken en wil ik een nieuw trucje leren.

Maar wees niet bang. Ik zou mijn werk niet goed doen, als ik je nu zou adviseren om jezelf keer op keer teleur te stellen en voor de verkeerde (lees: niet jouw droombaan) banen te kiezen. Hoe je dan wel jouw droombaan gaat vinden? Daar vertel ik je in deze blog meer over.

Uitproberen

Tja, dit is eigenlijk wat ik hiervoor al zei en ik kan hier toch niet helemaal om heen. Een onderdeel van je droombaan vinden is wel echt uitproberen. Op je bek gaan en weer opstaan, zeg maar. Al verwacht ik niet dat je je nu op de stoeptegels laat vallen, hoor ;-). Liever niet zelfs!
Maar door verschillende banen, sectoren, bedrijven uit te proberen kom je er wel achter wat je wel en niet leuk vind. Je bent niet voor niets op zoek naar je droombaan. Wat vind je in je huidige baan niet leuk? Dan weet je nu ook dat dit in jouw droombaan absoluut niet aanwezig moet zijn. Maar misschien zijn er ook zaken die je wel heel leuk vind. Dan moet dit dus wel aanwezig zijn!
En uitproberen hoeft niet altijd 6 maanden te duren. Als jou het werk als barista super leuk lijkt, waarom vraag je dan niet eens of je bij jouw favoriete koffiezaak een dagdeel mag meedraaien om te kijken of het werk je echt bevalt? In een dagdeel meedraaien ga je al zoveel meer leren dan vanachter je koffie blijven toekijken!

Terug naar de basis

Terug naar de basis. Ja. Dat klinkt lekker vaag he. Maar wat ik ermee bedoel is dat je terug gaat naar de basis van de dingen die jij leuk vind. Wat vond je als kind al geweldig om te doen? Was je altijd creatief bezig bijvoorbeeld? Waarschijnlijk wil je dan die creativiteit in jouw droombaan ook kwijt! Was je altijd al bezig met zorgen, zorgen voor je poppen en knuffels, je vriendjes en vriendinnetjes? Misschien is een baan in de zorgsector dan wel iets voor jou. Was je veel verhalen aan het schrijven, artikelen en plaatjes uit tijdschriften verwerken in jouw nieuwe tijdschrift? Misschien vind je het werken op een redactie dan wel wat.
Door zo eens terug te denken naar wat altijd een rode draad in jouw leven is geweest aan wat je leuk vind, kun je ook een stap dichter bij jouw droombaan komen.

Waar ben je goed in?

Hoewel de meeste mensen wel van een uitdaging op zijn tijd houden, vinden de meeste mensen het een fijn gevoel om te weten dat ze ergens goed in zijn. Dit kan je dus ook werkplezier opleveren! Hiervoor is het belangrijk om de balans te vinden tussen uitdaging en vaardigheden. Ook bij het zoeken naar je droombaan is dit een goede om in je achterhoofd te houden. Soms kan het geen kwaad om een stapje terug te doen, bijvoorbeeld omdat je in een sector helemaal opnieuw start. Maar wil jij wel graag doorgroeien? Ga dan ook op zoek naar een organisatie waar dit mogelijk is. Wanneer de uitdaging te groot is voor je vaardigheden kan dit veel stress opleveren, en dat is dan weer negatief voor je werkplezier.
Wil jij jouw droombaan vinden, is het dus ook goed om deze balans erbij te houden.

Ik hoop dat ik je met deze blog een stapje dichterbij jouw droombaan heb kunnen helpen. De vragen en oefeningen in deze blog zijn in ieder geval een goede start. Wil jij meer doen om dichterbij jouw droombaan te komen? Boek dan nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek en bekijk eens het online programma dat ik aanbied!