3x Meer werkplezier

Ilse Haster

Uit onderzoeken, cijfers en artikelen is al vaker gebleken dat niet iedereen met veel plezier naar zijn of haar werk gaat. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend. Gelukkig kun jij er zelf wat aan doen als je hier last van hebt! Ja, je kunt er natuurlijk voor kiezen om op zoek te gaan naar een andere baan. Maar, je kunt ook een aantal oefeningen doen om weer meer plezier in je werk te krijgen.

5 geluksfactoren

Vraag je zelf van de 5 geluksfactoren (positieve emoties, betrokkenheid, relaties, betekenis en prestaties) eens af hoe het er op werkgebied mee gesteld is. Geef dit aan op een schaal van 0 tot 10 waarbij 0 = helemaal niet en 10 = altijd.

  • Positieve emoties. Ervaar jij plezier en tevredenheid in je werk?
  • Betrokkenheid. Hoe vaak ervaar je ‘flow’ tijdens je werk? Hoezeer ga je op in je activiteiten?
  • Relaties. Heb je positieve relaties met collega’s of klanten?
  • Betekenis. Draag je met je werk bij aan iets wat je belangrijk vindt of aan je omgeving?
  • Prestaties. Kun je je ontwikkelen, zijn er genoeg uitdagingen en kom je tot nieuwe persoonlijke prestaties?

Bekijk je eigen scores. Wat valt je op? Waar zit ruimte voor verbetering?

Wensberoepen

Op de basisschool veranderde het iedere week wel wat je “later als je groot bent” wilde worden. Door de jaren heen is dat, waarschijnlijk, wat stabieler geworden. En nu zit je hier. In deze baan. Waar je op dit moment niet zoveel plezier uit haalt als je zou willen.

Bedenk nu eens vijf beroepen of functies die je altijd al eens zou willen uitproberen, en hierbij zijn geen beperkingen door opleiding, ervaring, of wat dan ook. Het kan dus echt vanalles zijn: piloot of stewardess, boer, schipper op een binnenvaartschip of basisschool leraar.

Wat trekt je nou zo aan in deze beroepen? Bijvoorbeeld: Stewardess, ik wil graag veel reizen en met mensen werken. Schrijf dit voor alle beroepen uit die je hebt opgeschreven. Denk er goed over na, want dit gaat je helpen om meer geïnspireerd en gelukkiger te werken.

Misschien komen er uit deze beroepen aspecten naar voren die je in je huidige werk ook kunt aanbrengen. Misschien niet 100%, maar leg het gewoon eens voor. Wie weet wat er allemaal wel niet mogelijk is!

Tevens gaat deze lijst je helpen om zelf meer stappen te nemen je loopbaan. Want nu je weet wat voor zaken je aantrekkelijk vind in een beroep, kun je hier zelf ook meer naar toe gaan bewegen. Ga eens op zoek naar mogelijkheden om jezelf te kunnen uitdagen en ontwikkelen!

Ontspan

Ja echt, ontspan! Om werkdruk laag te houden en je werkplezier hoog, is het belangrijk om regelmatig even te ontspannen en relaxen. Zowel op je werk als privé. Sta regelmatig even op achter je bureau, haal een kop koffie, strek je benen even en maak een praatje met je collega (niet werk-gerelateerd!). Neem je pauzes, en neem ze dan ook echt! Ga echt even zitten voor je lunch. En neem geen werk mee naar huis.

Thuis moet je ook echt ontspannen van je werk. Ga dus bewust en met focus andere zaken doen thuis. Ga sporten, heb aandacht voor je (klein)kind(eren), luister muziek en ga even in de tuin werken bijvoorbeeld.

Ook een tip hiervoor is om je vakanties over het hele jaar je te verdelen. Je hebt, minimaal, recht op 4 weken vakantie (in loondienst). Maak hier dan ook gebruik van! En vakantie hoeft niet meteen te betekenen dat je weg van huis moet, naar het buitenland, een lang weekend thuis kan ook heel fijn zijn.