Mijn verhaal – deel 1

Ilse Haster

Vandaag heb ik een ander soort blogpost voor jullie. Een hele persoonlijke namelijk. Ik wil graag met jullie mijn verhaal delen. Mijn volledige verhaal, zonder schrappen of het passend voor een bepaalde tekst op de website te moeten maken. Omdat het een nogal lang verhaal werd (oeps, hihi), heb ik het wel in 2 delen opgesplitst. Vandaag dus deel 1!

Nieuwe periode breekt aan

Zoals ieder ander kind ging ik na mijn 4e verjaardag naar de basisschool en nadat ik in groep 8 de cito-toets had afgerond, we op kamp waren geweest en de musical hadden opgevoerd voor alle klassen en ouders, was het toch echt tijd geworden. Tijd om afscheid te nemen van het vertrouwde en naar de middelbare school te gaan.

Nadat ik natuurlijk even moest wennen aan je nieuwe school, nieuwe klas, nieuwe lessen, verliep mijn middelbare schooltijd eigenlijk probleemloos. Ik had leuke vrienden, haalde goede cijfers en hoefde daar eigenlijk niet eens zo heel veel voor te doen. Vanaf HAVO 4 begon er echter langzaamaan wat te veranderen. Of eigenlijk een aantal maanden daarvoor al: bij de profielkeuze. Want je profielkeuze legde min of meer ook wel vast welke vervolgopleidingen je kon doen en dus wat je beroep zou worden. Daar begon het dus al: “Wat wil ik later worden?”. Een vraag die mij nog een hele tijd zou blijven achtervolgen…

Keuzes, keuzes, keuzes

HAVO-diploma op zak en een heerlijke vakantie met vriendinnen verder begon er weer een nieuw avontuur: studeren! Ik had gekozen voor de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlener. Waarom? In de opleiding werden veel praktijkvakken gegeven waaronder bijvoorbeeld muziek, audiovisuele vorming en beeldende kunst. Dat leek mij wel leuk.
Tja, achteraf weet ik ook wel dat dat niet helemaal de juiste reden is om voor een opleiding te kiezen.. Binnen een half jaar besloot ik dan ook te stoppen met die opleiding om eens goed na te denken wat mij nou echt leuk leek.

Het werd vrijetijdsmanagement. Ik hoor je denken, wat kun je daar nou weer mee?! Nou, een heleboel. Het is “gewoon” een managementopleiding, gericht op de vrijetijdsbesteding. Denk aan events, musea, dierentuinen, sportclubs en ga zo maar door. Eigenlijk kwam ik tijdens mijn zoektocht naar ‘de juiste’ opleiding uit bij een opleiding op een privéschool, met het daarbij behorende collegegeld. Dat werd hem voor mij niet, en deze opleiding op een reguliere hbo-instelling kwam het dichtste bij. Events organiseren zou echt helemaal mijn ding worden en ik zag mijzelf al een Lowlands 2.0 organiseren. Jep, dit ging een groot succes worden.

Daar kwam ik heel snel op terug.. De school, of eigenlijk de sfeer die er hing, was niet helemaal mijn ding. Daar kwam ik tijdens het introductiekamp al wel achter. Maar hé, ik was het type ik-kijk-de-kat-uit-de-boom, dus misschien moest ik het gewoon nog even een kans geven?

Mijn gevoel bij de school veranderde eigenlijk niet, en hoewel ik de opleiding super interessant en leuk vond heb ik toch besloten om na het eerste jaar en het halen van mijn propedeuse niet verder te gaan. Ik nam een baantje op de klantenservice van een energiemaatschappij aan en besloot eerst maar eens te gaan werken voordat ik weer ging studeren. Nu er maar eens achter komen wat ik echt echt echt graag wil.

Nu écht een keuze maken

Na bijna 2 jaar wist ik het echt echt echt heel zeker. Ik wilde graag werken in de gehandicaptenzorg. Daar had ik tenslotte al een blauwe maandag stage gelopen en vond ik fantastisch. Terug naar Sociaal Pedagogische Hulpverlening dus. Vol goede moed begon ik weer, deze keer op een andere HBO-instelling. Hoewel het een andere instelling was, en er op een andere manier werd les gegeven, waren er nog steeds praktijkvakken. Heerlijk vond ik dat. Lekker aan de slag in plaats van in de boeken. Want na een aantal jaren werken vond ik het wel weer pittig om de boeken in te moeten duiken. Maar, in het tweede jaar mocht ik een half jaar stage lopen en in het vierde jaar zelfs het hele jaar. Daar keek ik echt naar uit en daar deed ik het voor. Eyes on the price.

Het tweede jaar brak aan, ik haalde de laatste toets die ik nog nodig had voor mijn propedeuse en ik ging op zoek naar een stage plek. In de gehandicaptenzorg. Die plek vond ik en ik had zo ontzettend veel zin om aan de slag te gaan. Om datgene wat ik al had geleerd in de praktijk te brengen en vooral nog veel meer bij te leren.

Dit is natuurlijk nog niet het einde van mijn verhaal. Binnenkort zal ik met jullie het vervolg delen!

Wil jij ook graag ontdekken wat jouw droombaan is, en wil je dit het liefst op een zo efficient mogelijke manier doen? Vraag dan nu nog een gratis kennismakingsgesprek aan!