Tips voor een goed cv

Ilse Haster

Oké, je hebt een super toffe vacature gezien en de beslissing gemaakt: Je gaat solliciteren. Maar dan zakt de moed je eigenlijk direct ook alweer in de schoenen… de laatste keer dat je naar je cv hebt gekeken is al weer een hele poos geleden. Jouw cv is nog zo basic als maar zijn kan.

Don’t worry! I’ve got your back. Binnenkort nog veel meer, maar daarover hoor je later meer!

Voor nu heb ik tips voor je die ervoor gaan zorgen dat jouw cv opvalt!

Inhoud

First of all; de inhoud. Die moet natuurlijk kloppen, up to date zijn en leesbaar!

Ik zou eerst gewoon eens gaan typen. Welke info wil jij allemaal in je cv hebben staan, welke info moet erin? Eerst dit eens allemaal verzamelen, de opmaak komt later wel.

 • Personali
  Dit zijn je

  • naam;
  • geboortedatum;
  • adres;
  • postcode en woonplaats;
  • land;
  • nationaliteit
  • telefoonnummer;
  • e-mailadres;
  • rijbewijs
  • en eventueel een url naar je LinkedIn profiel.
 • Een korte omschrijving over jezelf. Wie ben jij?
 • Studies
 • Werkervaring
 • Nevenactiviteiten
 • Vaardigheden en overige zaken

Probeer de inhoud van je cv relevant te houden. Dit betekent dat je dat bijbaantje in de supermarkt van 10 jaar geleden wat je naast je middelbare school deed waarschijnlijk wel kunt weglaten. Maar zorg er ook voor dat er recent geen gaten zijn in je cv. Dit gaat namelijk vragen oproepen bij degene die jouw cv te zien krijgt.

Ook nevenactiviteiten en vaardigheden houd je relevant.

Bij je studies geef je aan of je een diploma hebt behaald (een propedeuse mag je ook aangeven).

De korte omschrijving over jezelf houdt je ook echt kort. Dit zijn 2-4 zinnen, niet meer dan 5 regels. Hier schets je in het kort een beeld van wie jij bent en wat je kunt. Probeer hier alvast interesse te wekken in jouw cv.

Jouw e-mailadres mag niet het e-mailadres uit je middelbare school zijn! Zorg alsjeblieft voor een professioneel mailadres. Iets als voornaam.achternaam@e-mailprovider.com bijvoorbeeld. Maar geen gekke bijnamen, msn-taal of iets dergelijks. Dat is echt not done.

Oke de informatie die je nu hebt verzameld is allemaal juist en up to date. Geef bij de meest relevante werkervaring, die waar je het meest trots op bent, een korte toelichting wat je daar hebt gedaan en/of hebt bereikt.

Houdt eigenlijk je gehele cv kort en relevant. Degene die jouw cv leest, heeft er waarschijnlijk nog 100 ontvangen en heeft geen zin en geen tijd om 101 keer cv’s van 5 pagina’s door te lezen. Probeer het dus op maximaal 2 pagina’s te houden.

Zorg ervoor dat je cv leesbaar is. Dit houdt in: correcte spelling en alles uitgelijnd naar links. Als je niet helemaal zeker bent van je eigen spelling kunsten, vraag dan iemand anders om er eens naar te kijken. Je kunt soms ook blind zijn voor je eigen fouten en ik weet zeker dat je wel iemand kunt vinden die een paar minuutjes van zijn tijd wil stoppen in jouw sollicitatie.

Opmaak

Voorbeeld van een goed cv

Oke je inhoud is nu helemaal correct, je weet wat er in gaat komen en dit heb je ook allemaal al uitgewerkt. Het zijn korte, relevante teksten en er zitten geen spelfouten in.

Zorg er eerst voor dat je een foto van jezelf toevoegt. Dit is natuurlijk geen foto die je afgelopen weekend in de kroeg nam, maar een professionele foto. Je mag best lachen hoor, het hoeft geen pasfoto voor je rijbewijs te zijn. Maar zorg voor een lichte, representatieve, nette foto. Deze voeg je toe in de buurt van je personalia, zodat ze meteen een beeld bij je hebben.

Vervolgens ga je koppen en subkoppen toevoegen. Hierdoor creëer je overzicht in je cv en kan iemand snel scannen naar de informatie die hij/zij wil. Een accentkleur kan ook veel doen. Je kunt bijvoorbeeld de koppen in accentkleur doen, of woorden/eigenschappen die jij extra wilt benadrukken.

Hoe goed jij een bepaalde vaardigheid of eigenschap bezit, kun je natuurlijk aangeven door bijvoorbeeld de woorden matig, voldoende en goed. Maar hoe leuk is het als je gebruik maakt van bijvoorbeeld sterren (5 sterren = uitstekend)? Of een laadbalkje. Er zijn echt heel veel ideeën en voorbeelden van wat kan. Misschien kun je het zelfs toespitsen op het bedrijf of de functie waarvoor je solliciteert. Google afbeeldingen op ‘cv 2018’, ‘cv 2019’ of Google op ‘cv trends’ en je vind echt heel veel voorbeelden.

Zoals ik al aangaf, binnenkort ga ik nog iets heel leuks delen over het maken van een cv dus hou zeker mijn website en social media in de gaten om het niet te missen!